Skip to content

Ängsjö friluftsgård är en perfekt plats för avkoppling, uteliv och familjeaktiviteter i vacker natur mellan skogen och Mälaren i norra Stockholm. Järfälla kommun köpte gården i 1958 med syfte att utveckla en friluftsområde för alla. Nu finns här motionscentral med café, bastu och duschar samt fritidsinfrastruktur för massa av aktiviteter som kanot och kajakpaddling, grillning, löpning, lek, discgolf och mycket mera. Tre stora parkeringar erbjuder gott om parkeringsplatser för besökare och på helgerna går även bus 548 från Kallhälls station om man vill åka kollektivt. Det går även att cykla eller promenera hit från norra Stäket – det bara gäller att följa Upplandsleden eller gul-gröna spåret. Varmt välkomna!

Ängsjö erbjuder fina möjligheter till löpträning längs markerade spår i skogen. Två av slingorna är dessutom med elljus, så höst- och vintermörkret är inget som hindrar en löptur från Ängsjö.
2,3 km, elljusspår, bred grusstig
3,6 km, bred grusstig
4,7 km, elljusspår, bred grusstig
9,3 km, bred grusstig
10 km, skogsstig, spåret har en ”trail running” karaktär, även lämplig för mountainbike

Om du vill upptäcka stignätet utanför de markerade spåren är du välkommen till oss i caféet. Vi säljer orienterings- och vandringskartor över området.

Avsluta din löptur med ett bastubad och en uppfriskande fika i vårt café.

De markerade motionsspåren fungerar utmärkt för promenader och kortare vandringar. Upplandsleden etappen mellan Kallhäll och Rosersberg passerar genom Ängsjö Friluftsgård och är markerade med orangea markeringar i naturen. Vi hjälper er gärna med tips på fina picknickställen och grillplatser.

Det finns tre badstränder.

Den stora badplatsen är barnvänlig och har en stor plan gräsyta. Bryggan är anpassad för besökare med rullstol. Det finns en flytbrygga att hoppa från en bit ut från strandkanten. En grillplats med tak finns med fin utsikt över sjön.

Lilla stranden ligger intill gamla ångbåtsbryggan. Den är omgiven av flera små gräsytor och har en grillplats med tak.

Den tredje stranden är hundbadet, dedikerad till våra fyrfotade gäster. Vi välkomnar alla badgäster för en svalkande glass eller en fika i caféet.

Framför caféet finns två fotbollsmål. Om ni glömde ta med er fotbollen, inga problem, vi hyr ut fotbollar i caféet.

Utomhus gymmet är placerat i skogskanten precis intill spårcentralen, där de markerade motionsspåren startar. Välkommen att ta en stärkande bastu efter ditt träningspass eller en uppfriskande fika i vårt café.

Ängsjö är en utmärkt plats för mountainbike cykling. Det finns ett stort stignät i skogen som passar sig för cykling men även en den 10 km lång gröna stigen markerad som mountainbike spår. En långtur som passerar Ängsjö är sträckningen Rosersberg – Barkarby 44 km.

Det är relativt flackt kring friluftsgården och även motionsspåren är flacka och passar promenader med barnvagn. Kom förbi oss i caféet så visar vi er och självklart välkomnar vi alla barnvagnsgäster till caféet.

Upplev skogen fullt ut, orientera! Järfälla orienteringsklubb erbjuder Naturpasset i Ängsjö under perioden 15 april – 31 oktober. Du kan köpa ditt Naturpass hos oss i caféet. Det består av en orienteringskarta med markerade kontrollpunkter. Du besöker kontrollpunkterna i valfri ordning.

Ängsjö har alltid varit en favoritplats för barnen. Det finns tre lekparker på området. Runt omkring lekparkerna finns det flera grillplatser.

Ängsjö är idealiskt för att rasta och träna hundar. Din hund kan även ta sig en simtur vid hundbadplatsen.

Om det finns tillräckligt med snö spårar Järfälla kommun motionsspåren för klassisk längdskidåkning. När det finns skidspår, var vänlig och gå inte i spåren.

Järfälla kommun hyr ut tre stugor på området. I en av dom, toppstugan, finns det möjlighet att för 6 personer att sova på hårt underlag. Vänligen kontakt Järfälla kommunens Lokalbokning.

Det finns ca. 10 grillplatser på området. Ta med egen kol eller ved. Under högsäsong hjälps vi åt så att dela på grillplatserna så att alla gäster som planerat att grilla får göra det.

Det är roligt att åka pulka i Ängsjö. Det finns en lång och bra backe för pulkaåkning och även en liten “Hallonbacke” för de minsta åkare. Efter några åk i backen är det skönt att ta en värmande kopp choklad i caféet.

Back To Top